Všichni mi jistě dáte za pravdu, že jsme národem gurmánů, národem, který má rád dobré pití a dobré jídlo uvařené z kvalitních surovin. V tomto duchu vedeme i odborné vzdělávání ve tříletém učebním oboru Kuchař-číšník, protože je velmi důležité, aby naši žáci tohoto oboru získali znalosti a dovednosti ze světové gastronomie a mohli tak díky této zkušenosti obstát na trhu práce.
Tento školní rok absolvovali „kuchaři a číšníci“ týdenní vzdělávací pobyt v Itálii Škola kávy, míchaných nápojů a vaření, který probíhal v přímořském letovisku Milano Marittima. Italský mistr barista provedl naše žáky a učitele teorií i praxí přípravy kávových nápojů. Zároveň mohli proniknout i do tajů přípravy jedinečné pravé italské pizzy.
Kurz moderního vaření pod taktovkou Fine Food Academy ve Včelné u Českých Budějovic navštěvují naši učitelé a žáci již tradičně, tentokrát i s finanční podporou Jihočeské hospodářské komory. Tato originální škola vaření, kterou založil milovník dobrého jídla Honza Krob, nachystala pro naše žáky čtyřhodinový blok intenzivního kulinářského umění. Co všechno se naučili a co měli možnost ochutnat? Dranžírovali kuře, připravovali kuřecí supreme, italské risotto. Následovala ukázka přípravy ryb, žáci se učili, jak poznat jejich čerstvost, jak je zpracovat, jak správně filetovat rybu. Každý si pak jednu také vyfiletoval. Zážitkem byla ukázka výroby Pasty Frutti di mare. Také pastu si žáci vyráběli přímo v akademii. Pod vedením zkušených kuchařů si povídali o hovězím masu a společně připravili hovězí steak s květákovým pyré a portobello. Jako sladkou tečku na závěr připravovali flambované jahody se sabayon.
Naši žáci mají i další možnosti, jak si zvýšit svou kvalifikaci. Organizujeme pro ně barmanský a baristický kurz ve spolupráci s Českou barmanskou asociací. Zároveň se jako jediná škola z Jihočeského kraje účastníme soutěží pořádané touto asociací – soutěže v míchání horkých drinků Metelka Cup nebo Brněnský vánoční pohár, které rozvíjí kreativitu účastníků, v dubnu nás čeká barmanská soutěž Junior Cocktail Competition – KOCOUR CUP 2020.
Věřím, že na základě tohoto stručného popisu aktivit a projektů oboru Kuchař-číšník na kaplické střední škole se můžete opět přesvědčit o tom, že malá škola může poskytovat velké možnosti.
Tak dobrou chuť :-)
PhDr. Zdeňka Lovčí, ředitelka SOŠ a SOU Kaplice